Universal Studios Hollywood

Vi vaknade kvart över nio på morgonen tack vare ett samtal från Lasses syster, vårt wakeup call som vi beställt på motellet hade tydligen inte fungerat. Dagen innan hade vi bestämt oss för att åka till San Francisco denna dag men då vi inte kommit upp i tid ändrade vi snabbt våra planer. Det fick bli ännu en dag i Los Angeles och vi bestämde oss för att skjuta på turen till San Francisco till morgondagen.

Nathans café hade redan blivit en frukostfavorit och vi stannade till där på väg ut även denna förmiddag. Med en bagel av vete och en med vitlök tillsammans med varsin mugg kaffe satte vi oss i bilen och körde via Beverly Glen över Hollywood Hills mot Universal Studios i Universal City.

Vi parkerade bilen och gick igenom en stor passage av affärer, restauranger och affärer till ingången av själva Universal Studios. Med hjälp av en karta över vad som fanns att göra bestämde vi oss för att gå till Terminator 3D show som strax skulle sätta igång. Vid ingången tog vi var sitt par 3D glasögon och fortsatte in i Arnolds Terminator värld, där skådespelare interagerade på scenen med figurer och miljöer den stora filmduken.
Härefter gick vi till stationen där turen till den riktiga filmstudion avgår ifrån. Den långa kön gick relativt fort och vi kunde snart sätta oss i dessa tågliknande bussar. Guiden satt i första vagnen men alla andra vagnar kunde se och höra honom via tv monitorer som var monterade i taket på respektive vagn.

Grinchen kulisser, Universal Studios Hollywood
Kulisser från The Grinch

Under denna tur fick vi se platser där de spelat in filmer som The Grinch, The Truman show, Psycho, Gladiator, Frankenstein, Jurassic Park m.fl.

Dino från backlot turen på Universal Studios Hollywood
Dinosarie som användes i inspelningen till Jurassic Park

Vagnen stannade till i det som föreställde en gammal Mexikansk by med de hus i färger som blekts av år under en het sol. Det var självklart kulliser som arrangerats för film.

Ingång till Jurassic Park på Universal Studios i Hollywood

Det börjar mullra och en störtflod kom inrusande över byns lilla gata och via ett rör som dolts i en gammal telefonstolpe genererades fusk regn.

Ingång till Jurassic Park på Universal Studios i Hollywood

Vi lämnade bussarna och fortsatte till en åktur i en simulator. Vi gick ”Tillbaka till framtiden” där vi satte oss i bilar likt den i filmen. När taket på bilen fälldes ner togs vi in i en helt otrolig och fartfylld 3D-värld. Med fart och fläkt åkte vi genom månlandskap, i berg etc. Häftigt! Har man anlag för åksjuka ska man nog tänka sig för men det är verkligen en rolig upplevelse.

En skylt visade vilka filmer/tv shower som höll på att spelas in. Kul att memorera vilka det är för att så småningom se det färdiga resultatet.

Något yra efter den vilda åkturen gick vi till Waterworld som var en något lugnare aktivitet… i alla fall för oss i publiken som satt på de blå sätena en liten bit in. De som satt på de gröna bänkarna i framkant hade stor risk att bli rejält blöta. Inspirerad av filmen ”Waterworld” bjuder stuntskådespelare på en fartfylld show i och kring vatten.

Racerbåtar kör vilt omkring, folk hoppar från torn, byggnader brinner, vatten sätts eld på och i slutet störtar t.o.m. ett flygplan ner i vattnet framför oss. Allt mycket snyggt och väl arrangerat.

Ingång till Jurassic Park på Universal Studios i Hollywood

Utanför ”Jurassic Park” köpte vi varsin regnkappa för 1 dollar styck för att inte bli plaskblöta. Jurassic Park påminner om flumeride på Liseberg. Man åker omkring i en båtliknande vagn, ibland i väldigt lugna vatten men det dyker upp en del vilda… ja, ni kan ju gissa! Mot slutet är det inte någon som inte skriker och skrattar.

Lars och Anki utanför Jurassic Park på Universal Studio

Inne i det kolsvarta mörkret känner man plötsligt hur farten ökar och hur man störtar fram mot en mycket, mycket brant backe… och i slutet av denna backe blir det ett stort plask. Vattnet sköljer över oss så vi blir dyblöta. Nu var det skönt att ha engångsregnkappan på sig så man kan fortsätta dagen i någorlunda torra kläder.

I ”Effect studion” gick vi igenom tre olika rum där vi fick vara med och se hur smink, masker, ljud och andra effekter används i filmvärlden.

Anki och Lasse utanför ingången till The Mummy på Universal Studios i Hollywood

”The mummy” låter skrämmande när man hör det och det är lite av ett spökslott man går in i. En del saker är mer skrämmande än andra, fast det är samtidigt väldigt roligt.

Även om man försöker vara beredd på att alla möjliga saker kan hända här inne så kan man inte förutse allt.

Extriören till The Mummy på Universal Studios i Hollywood

Man blir överraskad… och Anki blev rejält uppskrämd på slutet. Nu berättar vi inte mer för att inte förstöra något för den som vågar sig in där 😉

Efter alla dessa upplevelser hade klockan blivit mycket och vi vandrade omkring och tog lite fotografier på exteriörerna för att sedan återvända och avsluta vårt besök i souvenirbutiken.

Vi gick tillbaka till bilen och åkte vi ner till west Hollywood och restaurangen Hard Rock Cafe, som för övrigt är det första Hard Rock som öppnades i USA (det allra första finns i London).
Efter att vi beställt vår mat kollade vi runt lite och såg bland annat gitarrer från Van Halen, Eric Clapton, Lenny Kravitz med flera. Inglasat fanns även kända plagg som Madonna, John Lennon med flera varit klädda i vid något bekant tillfälle.

Madonnas signerade hatt

En HRC Burger och en Hickory BBQ burger senare var vi mycket mätta och belåtna och återvände till hotellets säng för några timmars sömn.


Parkeringshuset vid Universal Studios kostade $7
Inträde till Universal Studios kostade egentligen $45 men i en turistbroschyr hittade vi rabattkuponger på $4 per person.


Hollywoods Universal Studios

» Hollywoods Universal Studios Website

Studioturen på filmstudions backlot

» Studioturen på filmstudions backlot

Waterworld

» Showen Waterworld

Jurassic Park

» Jurassic Park åkattraktion

Mumiens återkomst

» Åkattraktionen Mumiens återkomst

Specialeffekter

» Lär dig mer om specialeffekter i film

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *